ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ/ΓΑΤΑ ΜΟΥ;

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ/ΓΑΤΑ ΜΟΥ;

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΓΑΤΑ ΜΟΥ;

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ/ΓΑΤΑ ΜΟΥ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που “βασανίζε” τους περισσότερους κηδεμόνες των τετράποδων φιλων μας. Ας δούμε λοιπόν τι είναι το νερό… Ένα μαγικό στοιχείο της φύσης! Το νερό μαζί με το οξυγόνο είναι τα δύο σημαντικότερα συστατικά για την ζωή του ανθρώπου, αλλά και των θηλαστικών όπως είναι ο σκύλος και η γάτα μας. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό. Στο ερώτημα πόσο σημαντικό είναι το νερό για τα ζώα; Η απάντηση είναι πολύ απλή.. Το νερό είναι τόσο σημαντικό για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία του ζώου η έλληψη νερού;

Η έλλειψη νερού για ένα ζώο μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία του, με πρώτη και κυριότερη την αφυδάτωση. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στα νεφρά ( νεφρίτιδα), δυσκολίες στην λειτουργία της ουροδόχου κύστης, ακράτεια και σχηματισμό ουρόλιθων.

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ/ΓΑΤΑ ΜΟΥ;

Οι ανάγκες του σκύλου και της γάτας για την ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως δεν διαφέρουν και πάρα πολύ. Ένας σκύλος πρέπει να πίνει περίπου 30-50 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή αν για παράδειγμα έχουμε ένα σκύλο 10 κιλών θα πρέπει ημερησίως να πίνει περίπου 300-500 ml νερου, ενώ αν ειναι 30 κιλά θα πρέπει να πίνει ημερησίως περίπου 900-1500 ml νερού.

Τι συμβαίνει αν το ζωάκι μας πίνει πολύ νερο και συνεχίζει να διψάει παραπάνω;

Η αύξηση της δίψας είναι φυσιολογική σε ορισμένες περιπτώσεις. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η έντονη δραστηριότητα, όπως η εκγύμναση και το κυνήγι, είναι μερικές από αυτές. Εάν όμως η θερμοκρασία είναι χαμηλή ή το ζώο δεν έχει έντονη δραστηριότητα και συνεχίζει να έχει αυξημένο αίσθημα δίψας τότε πρέπει να προσέξουμε και να το παρακολουθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση μια γενική εξέταση αίματος θα καθορίσει την πιθανή παρουσία διαβήτη ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Εάν δεν είμαστε σίγουροι για τις ποσότητες νερού που καταναλώνουν το ζωάκι μας;

Εάν δεν είμαστε σίγουροι για τις ποσότητες νερού που καταναλώνουν τα ζωάκια μας καλό ειναι να το μετρήσουμε για 2-3 μέρες με τον εξής απλό τρόπο. Μετράμε την ποσότητα νερού που βάζουμε την πρώτη μέρα και 24 ώρες μετά μετράμε πόσο νερό έμεινε. Αυτή την μέτρηση τη συνεχίζουμε για 2-3 μέρες.

Δεν χρειάζεται πίεση, αλλά ενθάρρυνση!

Σε περίπτωση που το ζωάκι μας δεν πίνει πολύ νερό, δεν χρειάζεται να το πιέζουμε αλλα να το ενθαρρύνουμε. Σε πολλές γατες αρέσει το τρεχούμενο νερό, μια βρύση ελαφρώς ανοιχτή ή να γεμίζουμε το μπολ της σίγα σίγα με ένα μπουκάλι ώστε να πίνει εκείνη την ώρα. Τα ζώα μας χρειάζονται πάντα φρέσκο και καθαρό νερό. Επίσης η ποσότητα νερού που καταναλώνει ένα ζώο εξαρτάται και από την τροφή που τρώει. Οι κονσέρβες έχουν πολύ περισσότερη υγρασία απο την ξηρά τροφή, συνεπώς αν τρώει και κονσέρβα ( υγρή τροφή) είναι φυσιολογικό να πίνει το ζωάκι μας λιγότερο νερό.

X